Goodbye 2020, hello 2021

 

Waar het schooljaar in Ghana normaal gesproken in september al was begonnen, begint het nu – noodgedwongen door de coronamaatregelen – pas in januari. Dit jaar zal de (school)boeken ingaan als het jaar van de coronapandemie. Terugkijkend op het jaar hebben de studenten van Trust in Unity en de besturen zich flink aan de maatregelen moeten aanpassen, maar zijn we enthousiast om het nieuwe schooljaar 2020/2021 in te gaan! 

September 2019 – Begin van schooljaar met 8 nieuwe studenten

Dit schooljaar begint met een grote groep nieuwe studenten. Door de komst van extra sponsors, de financiële groei van Trust in Unity en het afstuderen van studenten kunnen we nieuwe kinderen aannemen. Zo hebben we dit jaar tien studenten op school en drie studenten in een tussenjaar. Er is nog geen sprake van de coronacrisis en de reis naar Ghana in februari is in gang gezet.

Februari – Femke Joy en Frank naar Ghana

Op de valreep konden bestuursleden Femke Joy en Frank dit jaar in februari nog naar Ghana afreizen. Frank noemt het een “geweldige en unieke week” die hij “niet had willen missen”. Ze brachten onverwachte bezoeken aan scholen en maakten kennis met leraren. Met hun eigen ogen konden ze daarnaast zien dat de studenten van Trust in Unity het goed doen op school. In het Ghanese bestuur heeft Bernard aangegeven dat hij stopt als bestuurslid en ook Kwarteng geeft aan weg te gaan als het Ghanese bestuur er klaar voor is. Beiden blijven als adviseurs en “vaders” van de stichting beschikbaar. De nieuwe bestuursleden zijn Kofi, (man van oud studente) Phyllis, (oud-studente) en Adusei. 

Maart – Coronapandemie breekt uit

En dan breekt kort daarna de coronapandemie uit. Een gevaarlijk virus, maar misschien zijn de maatregelen voor de Ghanezen nog wel heftiger dan de ziekte zelf. De scholen in Ghana moeten dicht en alle kinderen komen thuis te zitten. Doordat de lessen niet doorgaan, lopen veel studenten achter. Ook tentamens kunnen niet doorgaan en moeten later worden ingehaald. De coronamaatregelen geven ook extra druk op de kosten voor de ouders. Veel kunnen niet meer werken, goedkope eetstalletjes moeten dicht. Supermarkten blijven wel open, maar daar kunnen onze families om financiële redenen geen boodschappen doen. 

Juni – Eindexamenstudenten terug naar school

Gelukkig wordt in de zomer duidelijk dat de examenstudenten weer naar school mogen en hun examens mogen maken. Voor alle andere studenten blijft de school tot december dicht. Daarom is besloten om het nieuwe schooljaar pas in januari te laten beginnen in plaats van in september. Het is goed om te zien dat het Ghanese bestuur van Trust in Unity alle zeilen bijzet om de studenten en hun ouders door deze crisis te helpen. Ze delen mondkapjes en handgel uit en geven boeken aan studenten om ze actief te houden. Daarbij motiveren ze ouders en studenten om de lessen via de tv te blijven volgen.  

Oktober – Trust in Unity in de kerk

In oktober waren Femke Joy en Lisann namens Trust in Unity in de kerk in Waalwijk. De kerk steunt wereldwijd een aantal mooie projecten, en nog steeds zijn we blij dat ook wij al vele jaren hun steun mogen ontvangen. Ghanese bestuursleden Kwarteng en Adusei en student Eric waren er ook in de kerk in Waalwijk via een videoverbinding. Op die manier konden zij kennis maken met een van onze sponsoren in Nederland. 

November – Eric geslaagd

Ondanks de coronacrisis is student Eric geslaagd voor zijn SHS diploma (HAVO/VWO)! Nu kan hij zijn studie voortzetten aan een University of College. “Ik ben het bestuur enorm dankbaar wat ze hebben gedaan, doen en nog gaan doen. Ik waardeer alles wat voor me is gedaan”, liet hij weten.

December – Nieuwe studenten

Het was een jaar dat we nog niet eerder beleefd hadden binnen Trust in Unity en de huidige wereld. De pandemie domineert nog steeds de hele wereld. Het is daardoor nog onzeker of we komend schooljaar naar Ghana kunnen afreizen voor ons jaarlijkse bezoek. Ook is het afwachten hoe onze studenten zich ontwikkelen, gezien de grote onderbreking in hun studietijd. Ondanks alle onzekerheden kijken we met een positieve blik naar het nieuwe schooljaar in 2021. Zo mogen we namelijk een aantal nieuwe studenten verwelkomen. Studenten maken zich klaar en de scholen worden heringericht zodat iedereen straks binnen alle veiligheidsrichtlijnen weer naar school kan! 

 
Marlou van den Broek